2020年11月30日

雑穀研究 第35号(2020年11月発行)

雑穀研究 第35号が発行されました。













雑穀研究 第35号 目次

原著論文

ザンビアにおけるソルガム栽培と主食利用の可能性

  宮嵜英寿・John BANDA・石本雄大・梅津千恵子

食と栄養の安全保障へ向けたザンビアでのソルガムの可能性評価

 宮嵜英寿・石本雄大・John BANDA・梅津千恵子

短稈モチのヒエ「なんぶもちひえ」の育成と品種特性

 星野次汪・佐川 了・阿部 岳・吉田晴香・武田伸也・守岡 貴・西 政佳・渡邉 学・武田純一・高畑義人

青森県における雑穀栽培及びその食文化の変遷と現状

 石本雄大・宮嵜英寿

宮古諸島における雑穀栽培の現状と将来展望

 玉木陸斗

研究ノート

ミャンマー西北部ナガ丘陵の焼畑

 小林美月・竹井恵美子

稗を食うのは貧しさの象徴か - 岩手に伝統の営みを見る

 大谷洋樹

試論

曼荼羅にあるソバ種子に似た三角形の図像学的分析

 井上直人

書評 井上直人『そば学 sobalogy - 食品化学から民俗学まで』

追悼 増田昭子先生を悼む

その他

雑穀研究会 第33回シンポジウム報告


Millet Research No.35 Contents

Original paper

Sorghum cultivation and its potential for staple food utilization in Zambia

 MIYAZAKI Hidetoshi, BANDA John, ISHIMOTO Yudai and UMETSU Chieko

Evaluating Sorghum potential in Zambia for food and nutrition security

 Miyazaki Hidetoshi, ISHIMOTO Yudai, BANDA John and UMETSU Chieko

Breeding of new variety Nambumochihie with wazy endosperm and short culm 

 HOSHINO Tsuguhiro, SAGAWA Satoru, ABE Takeshi, YOSHIDA Haruka, TAKEDA Shinya, NISHI Masayoshi, WATANABE Manabu, TAKEDA Jun-ichi, and TAKAHATA Yoshihito

Change and current situation of millet cultivation and its food culture in Aomori Prefecture, Japan

 ISHIMOTO Yudai, and MIYAZAKI Hidetoshi

Current Status and future prospects of millet in Miyako Islands, Okinawa

 TAMAKI Rikuto

Research note

Swideen agriculture and food plants in a Naga village in northwestern Myanmar

 KOBAYASHI Mizuki and TAKEI Emiko

Japanese barnyard millet a symbol of poverty? Examining food traditions in Iwate Prefecture

 OTANI Hiroki

Essay

Buckwheat in esoteric Buddhism, and iconological interpretation of Mandala 

 INOUE Naoto

Book Review INOUE Naoto, Sobalogy

In memoriam  The late MASUDA Shoko

Note

Annual Symposium Report in 2019



0 件のコメント:

コメントを投稿