雑穀研究 第35号が発行されました。
雑穀研究 第35号 目次
原著論文
ザンビアにおけるソルガム栽培と主食利用の可能性
宮嵜英寿・John BANDA・石本雄大・梅津千恵子
食と栄養の安全保障へ向けたザンビアでのソルガムの可能性評価
宮嵜英寿・石本雄大・John BANDA・梅津千恵子
短稈モチのヒエ「なんぶもちひえ」の育成と品種特性
星野次汪・佐川 了・阿部 岳・吉田晴香・武田伸也・守岡 貴・西 政佳・渡邉 学・武田純一・高畑義人
青森県における雑穀栽培及びその食文化の変遷と現状
石本雄大・宮嵜英寿
宮古諸島における雑穀栽培の現状と将来展望
玉木陸斗
研究ノート
ミャンマー西北部ナガ丘陵の焼畑
小林美月・竹井恵美子
稗を食うのは貧しさの象徴か - 岩手に伝統の営みを見る
大谷洋樹
試論
曼荼羅にあるソバ種子に似た三角形の図像学的分析
井上直人
書評 井上直人『そば学 sobalogy - 食品化学から民俗学まで』
追悼 増田昭子先生を悼む
その他
雑穀研究会 第33回シンポジウム報告
Millet Research No.35 Contents
Original paper
Sorghum cultivation and its potential for staple food utilization in Zambia
MIYAZAKI Hidetoshi, BANDA John, ISHIMOTO Yudai and UMETSU Chieko
Evaluating Sorghum potential in Zambia for food and nutrition security
Miyazaki Hidetoshi, ISHIMOTO Yudai, BANDA John and UMETSU Chieko
Breeding of new variety Nambumochihie with wazy endosperm and short culm
HOSHINO Tsuguhiro, SAGAWA Satoru, ABE Takeshi, YOSHIDA Haruka, TAKEDA Shinya, NISHI Masayoshi, WATANABE Manabu, TAKEDA Jun-ichi, and TAKAHATA Yoshihito
Change and current situation of millet cultivation and its food culture in Aomori Prefecture, Japan
ISHIMOTO Yudai, and MIYAZAKI Hidetoshi
Current Status and future prospects of millet in Miyako Islands, Okinawa
TAMAKI Rikuto
Research note
Swideen agriculture and food plants in a Naga village in northwestern Myanmar
KOBAYASHI Mizuki and TAKEI Emiko
Japanese barnyard millet a symbol of poverty? Examining food traditions in Iwate Prefecture
OTANI Hiroki
Essay
Buckwheat in esoteric Buddhism, and iconological interpretation of Mandala
INOUE Naoto
Book Review INOUE Naoto, Sobalogy
In memoriam The late MASUDA Shoko
Note
Annual Symposium Report in 2019
0 件のコメント:
コメントを投稿