2004年4月11日

雑穀研究 第19号 (2004年4月発行)

ソバ粉の粘りを支配するアミロースとタンパク質含有量の栽培地による変異
井上直人・上原周平・藤田かおり・楊重法 pp.1-6
Amylose and protein contents of buckwheat flour related to the viscosity as affected by cultivation sites in Japan
INOUE Naoto, UEHARA Shu-hei, FUJITA kaori and YANG Zhongfa

「ムギ」について
増田昭子 pp.7-9
The cultural differences of "Mugi" in Japan
MASUDA Shoko

ミャンマーにおける雑穀の栽培と利用―とくにサマイについて―
江柄勝雄・John Ba Maw・Khin Aye・Khin Myint Kyi pp.10-14
Cultivation and utilization of millets in Myanmar - especially for little millet (Panicum sumatrense)-
EGARA Katsuo, John Ba Maw, Khin Aye and Khin Myint Kyi

茶産地と雑穀―小規模栽培者の脱穀方法をめぐって―
庄村敏 pp.15-16
New millet threshing method using tea processing machines in Gujo, Gifu Prefecture, Japan
SHOMURA Satoshi

岩手県における食用ヒエの水田移植栽培
長谷川聡 pp.17-19
Paddy field transplant cultivation of barnyard millet (Echinochloa utilis) in Iwate Prefecture, Japan
HASEGAWA Satoshi

第17回雑穀研究会シンポジウム開催報告
倉内伸幸 pp.20
Report of meeting of the Millet Society of Japan: The 17th Annual Symposium at Ohazama Town, Iwate Prefecture
KURAUCHI Nobuyuki