2021年10月31日

雑穀研究 第36号 (2021年10月発行)

雑穀研究 第36号が発行されました。

雑穀研究 第36号 目次

原著論文

キビの起源と拡散をめぐる考古生化学的探究

  庄田慎矢・Edward STANDALL・村上夏希

研究ノート

インドネシア・ゴロンタロにおける再生ソルガムを利用したヤギ飼養の可能性の評価

  宮嵜英寿・GAFUR, Nurfitri Abdul2)・SAYUTI, Muhammad、RACHMAN Agus Bahar・SAHARA La Ode・SYAHRUDDIN・田中樹

特集「キヌア」

過酷環境に耐える高栄養価作物キヌアで世界の食料問題に立ち向かう

 永利友佳理・桂圭佑・藤倉雄司・安井康夫・藤田泰成

北海道剣淵町における国産キヌアの製品化

 高橋朋一

紹介

「佐々木高明の見た焼畑 ― 五木村から世界へ ―」展示と関連資料

 竹井恵美子

追悼 橘礼吉先生を悼む


Millet Research No.36 Contents 

Original paper 

Origin and dispersal of Broomcorn Millet: evidence from biomolecular archaeology

 SHODA Shinya, STANDALL Edward and MURAKAMI Natsuki 

Research note 

Evaluating ratooning sorghum potential for goat feeding in Gorontalo, Indonesia 

 MIYAZAKI Hidetoshi・GAFUR Nurfitri Abdul・SAYUTI  Muhammad・ RACHMAN Agus Bahar・SAHARA La Ode・ SYAHRUDDIN and TANAKA Ueru 

Special theme: Quinoa 

 Addressing the global food problem with quinoa, a highly adaptable and nutritious food crop 

 NAGATOSHI Yukari, KATSURA Keisuke, TOUKURA Yuji, YASUI Yasuo, FUJITA Yasunari 

Commercial production of quinoa in Kembuchi-cho, Hokkaido, Japan

  TAKAHASHI Tomokazu 

Review 

Exhibition “Slash-and-Burn Cultivation Viewed by SASAKI Komei: From Itsuki Mura to The World” and related information 

 TAKEI Emiko                               

 In memoriam  The Late TACHIBANA Reikichi                  

0 件のコメント:

コメントを投稿